Ontdek de magie van stoomkoken

Ontdek de magie van stoomkoken

Stoomovens hebben de culinaire wereld inmiddels veroverd en zijn een onmisbare toevoeging geworden aan moderne keukens. Met hun vermogen om voedingsmiddelen gezonder en smaakvoller te bereiden, bieden stoomovens een breed scala aan voordelen voor zowel professionele koks als thuischefs. In dit artikel delen we enkele handige tips voor het gebruik van stoomovens, waarbij we specifiek kijken naar onze merken Miele, V-zug en Bora.

Koken met precisie en gemak

Eén van de grootste voordelen van stoomovens is hun vermogen om voedsel met precisie te bereiden. Met de mogelijkheid om de temperatuur en de stoomniveaus nauwkeurig te regelen, creëren ze top resultaten. Miele, een bekend Duits merk dat synoniem staat voor betrouwbaarheid en kwaliteit, biedt een breed scala aan stoomovens met intuïtieve bedieningselementen en geavanceerde functies. Hierdoor kun je, ook als amateur kok, met gemak professionele resultaten behalen.
Behoud van voedingsstoffen en smaak

Bij traditionele kookmethoden kunnen voedingsstoffen en smaak verloren gaan. Stoomovens daarentegen behouden de natuurlijke voedingsstoffen en de heerlijke smaak van voedsel, waardoor gezond koken een stuk eenvoudiger wordt. V-zug, een Zwitsers merk dat bekend staat om zijn hoogwaardige keukenapparatuur, heeft stoomovens ontwikkeld die gebruik maken van geavanceerde technologieën om voedsel op de meest delicate manier te stomen, waardoor de voedingswaarde en smaak behouden blijven.

Veelzijdigheid en flexibiliteit

Stoomovens zijn opvallend veelzijdig in gebruik. Ze kunnen niet alleen worden gebruikt voor het bereiden van groenten, vis en vlees, maar ook voor het maken van heerlijke desserts, brood en zelfs het steriliseren van babyflesjes. Bora, een merk dat bekend staat om zijn innovatieve kookoplossingen, biedt stoomovens met meerdere functies, waardoor ze een perfecte aanvulling zijn op jouw keuken!

Combinatie van stoom en conventionele kookmethoden

Sommige stoomovens, zoals die van Miele, V-zug en Bora, bieden de mogelijkheid om stoom te combineren met conventionele kookmethoden. Deze functie opent een wereld van culinaire mogelijkheden. Met de toevoeging van droge warmte kunnen gerechten een heerlijke krokante textuur krijgen, terwijl de voordelen van stoomkoken behouden blijven.

Reinigingsgemak

Een ander voordeel van stoomovens is dat ze relatief eenvoudig schoon te maken zijn. De stoom helpt bij het losweken van voedselresten, waardoor het reinigingsproces minder tijdrovend is. Bovendien bieden de stoomovens van onze merken zelfreinigende programma’s die het onderhoud nog verder vereenvoudigen.

Maak kennis met onze stoomovens

De stoomovens van Miele, V-zug en Bora hebben elk hun eigen voordelen. Kom langs in onze showroom in Schagen en kom kennismaken met deze drie merken. We adviseren je graag over welke stoomoven het beste bij jouw specifieke situatie, wensen, eisen én keuken past!

Stoomoven kooktip van Restaurant WIJS:
‘De perfecte medium-rare biestuk, sous-vide bereid’

Een culinair avontuur begint met het bereiden van een sublieme biefstuk die smelt op je tong. Het geheim? De chef van WIJS legt het je uit.

Neem de biefstuk ruim een uur voor aanvang uit de koelkast en laat deze rustig op kamertemperatuur komen, zodat alle smaken zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Verwarm intussen de stoomoven tot een aangename 56 graden Celsius, de ideale temperatuur voor een meesterlijke cuisson. Plaats de biefstuk in een vacuümzak, vergezeld door een takje tijm en een gekneusd teentje knoflook, om de smaak naar een hoger niveau te tillen. Dit geurige ensemble krijgt een voorname plek in het hart van de stoomoven, waar het geduldig zal wachten op het moment van volmaaktheid.

Na ongeveer 50 minuten is het tijd om de biefstuk eruit te halen. Ondertussen verhit je een pan op hoog vuur, waarin je een vleugje olie of boter doet. Vergeet niet de tijm en de knoflook mee te bakken. Slechts twee minuten per zijde is voldoende om een fijne korst te vormen.

Nu komt het meesterlijke gebaar: af en toe giet je wat van het geurige vet uit de pan, inclusief de tijm en knoflook, over de biefstuk heen. Dit zorgt ervoor dat alle smaken harmonieus samenkomen en het vlees tot in zijn kern doordrenkt wordt.

Dan is het tijd om de biefstuk uit de pan te halen en hem enkele minuten te laten rusten. Daarna is het tijd om heerlijk te genieten van jouw prachtige biefstuk met perfecte cuisson!