Voorkom extreme werking van houten keukens

Voorkom extreme werking van houten keukens

Van Slageren Keukens en Interieur levert keukens die vervaardigd worden uit duurzame, natuurlijke materialen, waaronder massief eikenhout. Massief eikenhout is verkrijgbaar in uiteenlopende stijlen; van rustiek tot stoer en van klassiek tot modern en heeft eigenschappen die bijdragen aan de natuurlijke en karakteristieke uitstraling van jouw interieur. Eén van deze eigenschappen is het werken van het hout. De kans op extreme werking van hout is het hoogste in de winter, wanneer je gebruik maakt van de verwarming, vloerverwarming of kachel. Wij informeren je daarom graag over wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je houten keuken en/of meubel een minimale werking heeft. Hout blijft namelijk altijd leven.

Wat is ‘het werken van hout’?

Hout is een natuurproduct dat kan krimpen, uitzetten, scheuren en krommen. Dit is het gevolg van een wisselend vochtgehalte. Hoe vochtiger de lucht, hoe groter de kans dat het hout gaat uitzetten. Hoe droger lucht, hoe groter de kans dat het hout gaat krimpen of scheuren. Het werken van hout kan ontstaan bij alle houtproducten die geheel of gedeeltelijk uit massief hout zijn vervaardigd. Deze natuurlijke werking van hout hoort bij een massief houten product en is hierdoor geen klacht die verholpen kan worden.

Je kunt de werking van hout wel minimaliseren door te zorgen voor een goede luchtvochtigheid. Na levering is het essentieel dat het vochtgehalte van je keuken in balans blijft. Zolang de relatieve luchtvochtigheid thuis tussen de 50-65% blijft, wordt het krimpen en uitzetten binnen de perken gehouden en is sprake van een normale werking van het hout.

Belangrijk om te weten; je keuken moet altijd acclimatiseren. Het kan dus zo zijn dat de natuurlijke kromming in het begin erger aanwezig is. De fronten passen zich langzaam aan de woonruimte aan. Met een hygrometer kan de luchtvochtigheid eenvoudig gemeten worden. Een hygrometer geeft het luchtvochtigheidspercentage van jouw woning aan zodat je makkelijk kunt zien wanneer deze te laag of te hoog is.

Te hoge luchtvochtigheid?

Voorkom toevoeging van vocht aan de lucht. Gebruik de centrale afzuiging, voer damp uit de wasdroger en vaatwasser naar buiten af en zorg ook voor voldoende ventilatie. Als deze maatregelen niet helpen, kan de aanschaf van een mobiele airco of luchtontvochtiger worden overwogen. Massief houten keukens blijven door deze maatregelen in perfecte staat. Blijft de relatieve luchtvochtigheid te hoog, dan zal het hout gaan uitzetten.

Te lage luchtvochtigheid?

Je dient bij een te lage luchtvochtigheid water(damp) aan de lucht toe te voegen. Dat kan bijvoorbeeld door water te koken of door waterbakjes aan de radiatoren te hangen, waardoor waterdamp zich in huis verspreidt. Om in de winter de luchtvochtigheid in de huiskamer op peil te houden in een huiskamer met centrale verwarming, dient per dag 4 tot 6 liter (!) water verdampt te worden. Het meest effectief is daarom het plaatsen van een luchtbevochtiger die geschikt is voor de inhoud van je woning. Blijft de luchtvochtigheid te laag, dan zal het hout gaan krimpen. De relatieve luchtvochtigheid is vaak het laagst in de winter, wanneer je gebruik maakt van de verwarming of kachel.

Een goede luchtvochtigheid is dus zeer belangrijk voor de duurzaamheid van jouw houten keuken.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of onduidelijkheden, neem dan contact op met ons op via t. 0224-29 8400.